Przejdź do zawartości

Zdrowe, proste i tradycyjne przepisy na potrawy świąteczne.

Kocham zdrową kuchnię, ale też cenię sobie bardzo kuchnię prostą, a w okresie świąt tradycyjną, ale przyrządzoną w zdrowy, autentyczny ale też prosty sposób.
Od dawna przygotowując potrawy korzystam z kilku porad wspaniałego Ojca Grande, nie zawsze są to przepisy dla wegetarian, ale na pewno przepisy dla osób myślących.
Postanowiłam w tym artykule dosłownie zacytować słowa samego Ojca Grande, bo podane w ten sposób do mnie naprawdę trafiają, a poza tym to naprawdę przydatna wiedza dla każdego kto chce karmić swoją rodzinę zdrowo i tradycyjnie w święta.

Barszcz Wigilijny.
– Na kwaszonych burakach proszę ojca?
– Otóż nie. Zdecydowanie tego nie zalecam. Buraki nastawione na kwaszenie pokrywają się warstwą pleśni żółtym obrzeżem, w której znajdują się bardzo zjadliwe rakotwórcze grzybki. Zdrowy barszcz robimy na burakach pieczonych. Radzę kilka dni przed Wigilją upiec w piekarniku na blasze kilka umytych , średniej wielkości buraków (wstawiając tam kubek z wodą, żeby trochę parowało), w temperaturze około 250 st. C. przez pół godziny. Po ostygnięciu wstawiamy je do lodówki, i kiedy tylko chcemy zrobić barszcz – traktujemy trzy lub cztery buraki, zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy ząbek czosnku utarty z solą, trochę kwasku cytrynowego, cukier, łyżke oleju i jest wspaniała potrawa, którą nawet zagotowywać nie musimy.

Uszka.
– Uszka robimy z ciasta pierogowego (tylko mąka i gorąca woda), dodając nieco więcej mąki, żeby się nie rozlatywały. Nadziewamy je gotowanymi, przepuszczonymi przez maszynkę grzybami, które można zagęścić przy pomocy odrobiny tartej bułki.

Pierogi
– Prosimy Ojca by zatrzymał się przy najprostszym, najmniej czasochłonnym przepisie.
Farsz do pierogów.
Podsmażamy w niewielkim rondelku trochę pokrojonego świeżego, świeżego boczku i wrzucamy do niego ze cztery garście dobrej, kiszonej, nie płukanej kapusty. W innym rondelku dusimy dwie potarkowane marchwie, odcedzamy, aby nie było za dużo wilgoci i mieszamy z kapustą. Wysmażamy to wszystko razem bez pokrywki – niech odparuje. Zagęszczamy wsypując trochę tartej bułki i wbijamy jedno jajko. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto do pierogów.
Robimy ze zwykłej mąki, dodając do niej jak i do wszystkich innych potraw mącznych – dwie lub trzy łyżki prażonych na patelni otrębów pszennych (zawarty w nich błonnik zabezpiecza procesy trawienne i pracę jelit). Tę wzbogaconą mąkę rozrabiamy gorącą wodą i zabieramy się do wałkowania..
– Chwileczkę a gdzie jajka?
Nie dodajemy jajek do ciasta pierogowego – stwierdza autorytarnie ojciec – wystarczy gorąca woda. Ciasto z dodatkiem jej jest tak twarde, że można potem pierogami o ścianę rzucać …Gotowe pierożki z kapustą , mięciutkie, pachnące, oblewamy masłem i rodzina będzie się zajadać je z większym smakiem aniżeli serwowane do znudzenia kotlety schabowe. Na przygotowanie takiego dania wystarczy pół godziny.

Karp wigilijny.
Powinien być pieczony kilka godzin przed wigilją i podawany po powtórnym podgrzaniu. Organizm najlepiej toleruje rybę, która zdążyła ostygnąć i stężeć. Natomiast dopiero co upieczona , gorąca, ma nieprzyjemną galaretowatą konsystencję (…)

Zapiekana kapusta.
Przyrządza się ją następująco : rzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem posiekaną cebulę. Kiedy upraży się na różowo, dodajemy kwaszoną, nie płukaną kapustę. Wsypujemy trochę kminku, prażymy około poł godziny.

Ziołowa herbata na poprawę trawienia😊
Potrawy wigilijne są dość ciężkostrawne i wzdymające – ostrzega zakonnik – dlatego polecam jako zielarz, aby na stole stała podczas wieczerzy (…) herbata ziołowa zaparzona z mięty, odrobiny melisy, dziurawca, kminku, kopru włoskiego. Nie słodzona. Popijając między danemi, nie będziemy musieli sięgać nerwowo po tabletki na trawienie.:)

Wszystkie przepisy pochodzą z książki Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, M. T. Wożniakowie.
Zdjecie http://pracowniabajkowo.blogspot.com
Smacznych, zdrowych, obfitych, pysznych, rodzinnych Świąt!

Komentarze Facebook

Pin It on Pinterest

Share This